Ena Jović, make up artist

Uradili smo sa Enom priču u slikama kako bi smo pokušali da vam približimo njen posao i dočaramo čaroliju u njenom šminkerskom studiju, gde zapravo nastaju čarolije

-Ena nam priča o počecima svoje karijere, o svojim snovima, ambicijama i drugim lepim stvarima koje čine posao profesionalnog šminkera

-Nakon osnovne škole, htela sam da upišem školu za negu lepote ali mi mama nije dozvolila jer sam bila jako dobar đak. Igrala sam balet i morala sam da se šminkam za nastupe, a takođe sam se tokom srednje škole intenzivno bavila manekenstvom.

Tom prilikom upoznala sam se sa radom naših, ali i stranih  vrhunskih šminkera. To me je još više motivisalo da ipak počnem da se profesionalno bavim šminkanjem.

-Menadžer moje tadašnje agencije, šminker Marko Nikolić prvi me je naučio osnovama šminkanja. U početku nije bio za to, jer nije verovao da ću biti dosledna kao u manekenstvu što nisam bila. Posle nekog vremena sam postala njegov asistent i tako profesionalno počela svoju karijeru.

-Kada završite kurs ili školu šminke, vi ste tek na početku. Potrebno je mnogo truda i odricanja da se dodje do pozicije top šminkera. Nebrojeno lica treba našminkati da bi se stekli osećaj i rutina, a za to je potrebno vreme.

-Moram konstantno da se usavršavam da bih ostala na poziciji na kojoj jesam sada, jer vlada hiperprodukcija trendova, šminke i kozmetike, i potrebno je pratiti trendove i dešavanja na beauty sceni 24/7

– Najviše me ispunjava to što mogu da učinim da se moji klijenti osećaju bolje posle tih  sat vremena koliko traje šminkanje. Takođe, jako volim da radim fashion editorijale kao i beauty fotkanja kojih nema baš mnogo jer smo mi malo tržiste.

-Na samom početku karijere dobila sam ponudu za veliki poslovni projekat koji sam rado prihvatila, ali verovatno mu nisam bila  dorasla, u iskustvu i organizaciji. Previše posla za jako malo vremena postala je moja svakodnevna situacija na tom projektu, i sve je kulminiralo do stresnih momenata, koji su me prilično mučili. Sve te probleme sam lično doživljavala.

Ali, kako mi je bilo teško sa jedne strane, ipak sam sa druge naučila životnu lekciju o poslu. Iz tog projekta sam izašla jača nego ikada i to mi je bila dobra smernica za  nastavak karijere.

-Što se tiče moje karijere u Srbiji, ispunila sam uglavnom sve ciljeve. Volela bih svoj portfolio da popunim nekim editorijalom u Harper’s bazaar magazinu, ali kao što je sve dolazilo samo od sebe , verujem da će i to doći vremenom.

-Pored šminke, moja velika ljubav je ujedno i kozmetika. Pošto sam počela da postavljam svoje predloge koju kozmetiku da koriste, i kako da se našminkaju za određene potrebe, videla sam da me mnogo žena i devojaka prati i da veruju u to što postavljam, kao i da im se dopada što im se obraćam na jedan drugačiji način.

U novoj 2018 krenuću sa jednim velikim projektom, a to je pokretanje youtube kanala. Verujem u taj svoj dugo očekivani projekat i jedva čekam da vidim gde će me to odvesti.

-Nastaviću da šminkam naravno, sledeće godine malo više rada za strano tržište

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>