Gordana Manojlović, kreativni direktor u modnoj industriji

Kontaktirali smo Gordanu kako bi smo saznali kako izgleda raditi na stvaranju kolekcije iz ugla kreativnog direktora.

U sjajnom intervjuu dobili smo informacije iz prve ruke o umetničkom, profesionalnom i ekonomskom pristupu rada u jednom od vodećih modnih brendova u Srbiji

Kako izgleda posao kreativnog direktora modnog Brenda visoke mode?

– Već niz godina pristupam modi sa nekoliko strana. Proces izrade i kreativnog rada na kolekciji najveći uspeh doživljava upravo onda kada ga usmerite ka željenom plasmanu. Svoja radna iskustva koja sam izgradila radeći sa timovima modnih magazina poput Elle-a i Harper’s Bazaar-a svakako su uticala na to kako doživljavam i sam dizajn. Uz strogo praćenje modnih struja i plasiranih trendova iskonski je najprimarniji unutrašnji instinkt koji implementirate ka brendu koji od vas zahteva kreativnu vizualizaciju cele priče. Sa strane posmatrano, sve izgleda kao igra. Iza kulisa skriveno je mnogo zalaganja i posvećenosti da bi na kraju rezultat bio što bolji.

 

Kako pronalazis inspiraciju i ideje za nove kolekcije?

-Volim da stvaram priče. Kao diplomirani kostimograf verujem da sve potiče od toga. Grupisanje likova i karaktera i prepričavanje vaše prvobitne ideje. A inspiracija je svuda oko nas. Kada radim nešto za sebe onda je sve, naravno, direktnije. Inspiriše me tok mode u 21.veku i pravac koji sjedinjuje mušku i žensku modu. Na kraju me sam materijal navede da definišem konkretne siluete i precizna detalje. S druge strane, ako to radite za nekoga, inspiracija se transplantuje kroz formiranu estetiku i ciljnu grupu kojoj se brend obraća.

 

Koliko umetničke  slobode mozes sebi da dozvoliš pri nastajanju nove kolekcije?

-Verujem da je odmerenost dobar recept za izražavanje bilo koje ideje. Ne treba uvek kroz jednu kolekciju pokazati sve, ako govorim o dizajnerskom procesu. Ako tako gledate na stvari biće vam jasnije da je sva sloboda na vama. I na samom kraju zbraja se realizacija postavljenih ciljeva, koliku ste medijsku pažnju privukli i postoji li ostvareni profit. Kada govorim o tome, deluje da više nije reč o umetničkom izrazu. Ali modi pristupam ozbiljno a merilo vašeg uspeha danas se piše brojkama.

 

 Koliko je zahtevno I tesko napraviti nove kolekcije a ostati veran jednom pravcu koji definise taj brend?

-Tu je ponovo reč o inspiraciji. Nekada je zahvalnije raditi za brend koji ima formiranu definiciju estetike i ne odstupa mnogo sa svoje putanje.A nekada se od vas očekuje da sve postavite od samog početka. Danas smo svedoci naglih preokreta koji osvežavaju modno tržište i često donesu i odlične rezultate. Dolaskom Alessandra Michela u Gucci kompanija je izbila na ubedljivo najprofitabilnije mesto u industriji. Slični rezultati predviđaju se i modnoj kući Celine nakon predstojeće nedelje mode i prvoj kolekciji koju će za njih podpisati Hedi Slimane.

Kako izgleda tvoj orman i koji ti je omiljeni komad odece?

-Omiljeni komad odeće varira od sezone do sezone. Ono što im je zajedničko je da su to najčešće crne haljine koje su odlični saveznici za dnevne obaveze i najbolje društvo u večernjim satima. Ne posvećujem previše vremena u razmišljanju šta da obučem, zato ponuđena garderoba kao i obuća mora da obeležava mene. Najčešće ćete me videti u crnom, jer od kada smo se upoznale retko se rastajemo. Najveću pažnju pridajem izboru parfema za određenu priliku u zavisnosti od trenutnog raspoloženja.Zvuči kao kliše. Već cipele i cveće kupujem pasionirano. Luda sam za njima. To je već verovatno priča za sebe. Priznajem da nekoliko pari još nikada nisam ni obula, a već sam u glavi napravila listu čekanja modela koje želim, jer nova sezona samo što nije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>