Mina Abramovic, profesionalni make up artist

Ugostili smo jednu od najtraženijih MAKE -UP umetnica u Beogradu i uradili smo sa njom sjajne fotografije i intervju. Mina nam priča o tome kako je odabrala bas ovu umetnost kao svoj životni poziv, sa čime se sve suočava u svom poslu, o lepim i manje lepim stvarima koje prate ovaj poziv…

Kada sam počinjala svoju karijeru, moj poziv nije bio bas toliko popularan kao što je danas. Sećam se reči  mog dragog nažalost sada pokojnog kolege Ivana Kukolja : ” Videćeš za 10 godina naš poziv će doživeti ekspanziju” i kao što vidimo bio je potpuno u pravu.

Ja sam nekako tokom srednje škole stalno šminkala drugarice , a i sebe , pokušavajući da prekopiram razne makeup lookove iz časopisa koje sam stalno kupovala i koju su preplavljivali moju sobu. Naravno, nisam ni slutila da će to jednog dana biti moj poziv , jer sam se tih godina spremala za Likovnu akademiju .

To je bio normalan sled dogadjaja s obzirom na to da potičem iz umetničke porodice. Ali, pošto nisam uspela da upišem akademiju iz prvog pokušaja , odlučila sam da se oprobam na drugoj strani. Počela sam da slikam na licima, a ne na platnu


” Razvojni put Bore Šnajdera” u mom slučaju je bio veoma dug.  Zvanično sam 2002 počela da radim na BKTV, a tek razvojem tehnologije i pojavom društvenih mreža polako sam počela da se probijam .

Nažalost moj self marketing nije toliko dobar , pa iako mnogi misle da sam u top-u mnogi nisu ni upoznati sa mojim radom. Meni ono što je bitno jeste da se sve to desi kao posledica mog rada , a ne kao osnovni cilj. Odricanja verujem ima u svakom poslu… ono čega sam se ja odrekla , verujem i većina mojih kolega to je SAN.

Problema ima raznih od, kao što sam malo pre pomenula  ne spavanja, do nekih sitnijih kao što su nesuglasice u ukusima . Često mi se dešava da me neka devojka izabere samo zato što šminkam Natašu Bekvalac, a očekuje od mene da je šminkam potpuno drugačije.

Ne želim biti pogrešno shvaćena , ali Nataša je devojka koja ima stila i koja voli vrlo jednostavnu šminku, a od mene devojke očekuju da ih šminkam kao sa instagrama… sve sa kilo tena , brdo šljokica , deset kila trepavica, ….. Onda ih ja pitam:” Pa, što ste mene zvale, kada to nije moj stil?” I uvek dobijam isti odgovor !


Ako se baviš poslom koji VOLIŠ to ti je sasvim dovoljno da imaš motivaciju svaki dan. Iskreno, mene najviše motivišu modna fotografisanja, jer tu najviše šminker može pokazati svoju kreativnost

Trendovi se moraju pratiti , ali se ne moraju primenjivati po svaku cenu. Ne volim ukalupljen način ni oblačenja, a kamoli šminkanja. Šminku treba prilagoditi svom licu, kao i svom temperamentu. Jednostavno, neke devojke ne mogu izneti jaku šminku ili nositi jake karmine, sve je stvar stila.

Make up totorijali i blogerke…. dobri su, jer uvek možeš naučiti nešto novo ili saznati nešto o nekom novom proizvodu, ali loši su jer zaslepljuju mlade devojke i čine da sve izgledaju  isto.

Ako si pravi umetnik, onda moraš imati neki svoj pečat , nešto što te odvaja od drugih. Srećom , čini mi se da su se moje kolege, kao i ja definisale svojim ličnim stilom, i načinom rada, što smatram velikim poslovnim, ali i ličnim uspehom.

Nadam se da ćes se složiti sa mnom da biti svoj i vredno raditi je osnovni ključ uspeha .

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>