Jasna Kavran, ARHITEKTA

U šarmantnom  ENVOY hotelu, u samom centru grada, družili smo se sa Jasnom Kavran, arhitektom i koosnivačem arhitektonskog studija OBE, koji vodi zajedno sa svojom koleginicom, arhitektom, Ksenijom Pantović.

Pred vama je uspešan projekat INTRO-DUCING-a zajedno sa Jasnom. Sjajna energija na fotografijama i zanimljiv intervju, u kojem nam Jasna iznosi svoje viđenje stila, takođe i koje su dodirne tačke između mode i njenog posla…


-Moda je, kao i arhitektura, počela rano da me zanima. Svi estetski sadržaji su povezani i prepliću se, moda i umetnost, enterijer, forme i materijali… sve je u neraskidivoj vezi.   Potičem iz profesorske kuće i stil mojih roditelja mogu da opišem kao elegantan i sveden, pa samim tim tata još uvek negoduje kad god sam u iscepanim farmerkama. Mama je ta koja me je naučila da čovek uvek mora biti u kvalitetnoj obući, a kao mlada je i sama nosila čizme preko kolena uz kratku suknju i over-sized kaput, pa uvek ima razumevanje za moje modne kombinacije.

-Što se tiče stila, ne bih rekla da sam mnogo eksperimentisala, već bih to nazvala fazama u razvoju.

-Kako sam se razvijala kao osoba, tako se menjao i moj stil…vremenom sam shvatila da je isključivo bitan način na koji nosim određenu garderobu i kako se u njoj osecam…

-Ne smatram da je toliko loše da se ljudi “usmere” na određeni pravac u modi koji je diktiran svake sezone. Ono sto je jako loše, pogotovo na našim prostorima je to što se toj “uniformisanoj” garderobi ne da lični pečat… to je ono što uvek odvoji osobu sa stilom..  Poigravanje sa materijalima i formama, jeftinijim i skupljim komadima garderobe, bojama i teksturama.. Tako je slično i u arhitekturi. Postoje pravci i stilovi koji su popularni i menjaju se sezonski, ali mi se uvek trudimo da damo lični pečat, neku odstupnicu, novitet, neko novo saznanje i iskustvo inkorporirano u raznim formama i oblicima..

-Ljubitelj sam Zare i H&M-a koje uvek rado kombinujem sa nekim dobrim cipelama, tašnama i skupljim komadima garderobe (Celine, Chanel, Miu Miu…). Isabel Marant je svakodnevno prisutna u mom oblačenju, a Olivier Rousteing-a smatram potpunim vladarom modne industrije.

Ostali omiljeni modni brendovi su mi :

Zadig & Voltaire,

Alexandre Vauthier,

Isabel Marant,

Scotch and soda,

All Saints,

Maje,

-Omiljeni brendovi naočara za sunce Marc Jacobs, Victoria Beckham, Dior..

-Omiljene stvari u ormaru – crna kožna Balenciaga jakna, Saint Laurent čizme sa lancima i nitnama, Frame crne iscepane farmerke, haljina Darka Kostića obložena zlatnim tokama i zihternadlama, Miu Miu čizme preko kolena..

-Arhitektura je svakako nešto što je uticalo na razvoj mog stila i posao kojim se bavim dosta utiče na odeću koju biram u toku dana.. U našem poslu je važno da na sastanku ostaviš pozitivan utisak na klijenta kako svojim projektima, tako i svojom pojavom.

-Sastavni deo arhitektonskog posla je i odlazak na gradilište, gde se podrazumeva da hodaš po prašini i balansiraš izmedju gradjevinskih mašina…. Kao poslovnu garderobu najčešće biram jako jednostavne kombinacije i komade, belu košulju sa jednostavnim pantalonama ili farmerkama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>