Ivana Davidović, vlasnica modnog brenda DISCIPLINA

Ivana je mlada, poslovna žena koja je nedavno pokrenula svoj biznis, modni brend DISCIPLINA.

Razgovarali smo sa njom o tome kako izgleda iz ženskog ugla ozbiljno se posvetiti biznisu. Da li je osetila seksizam ili neku drugu vrstu diskriminacije u poslu?

I na kraju, koliko vremena joj ostaje da organizuje svoj privatni život

-Tokom četvrte godine studija, grafičkog  dizajna, volontirala sam u kompaniji koja se bavi enterijerima. Namerno sam odabrala tu vrstu posla, da bih kasnije imala više mogućnosti prilikom traženja radnog mesta i posla kojim bih se nakon školovanja bavila.

-Taj sistem njihovog rada, podrazumevao je da pored arhitekata, ima i menadžera različitih segmenata, od nabavke, prodaje, kontrole kvaliteta, pribavljanje sertifikata, saradnje sa državnim institucijama kao i praćenje zakona i propisa…

-To iskustvo pružilo mi je, pored činjenice da želim da radim samostalno, a ne u kolektivu, takođe i jak temelj vođenja posla, pored onog kreativnog dela kroz koji ispoljavam svoju individualnost.

-U modi je surovo raditi, ne zato sto postoji bilo koji oblik diskriminacije u sadašnjem društvu, već sam rad, gde su ocenjivanje i preduslov za uspeh užasno strogi. Ono što je potrebno, pored  prezentacije  rada, a to je  biti uvek u korak, pa često i korak ispred. Tačnije, kvalitet i poznavanje svog posla je jedino sto može da vas dovede do uspeha ili neuspeha.

-Seksizam nisam doživela u svom poslu, što ne znači da ne postoji. Nažalost, saznajem od svojih prijateljica u poslovnom svetu, da je itekako prisutan.

– želim da verujem da dolazimo u vreme kada se rodne razlike neće praviti. A sigurna sam da žene itekako mogu da vode ozbiljan posao i da se nose sa svim izazovima, podjednako kao i muškarci.

 

 -Kada se stvori brend to ne znači da će i opstati ako nije u samoj svojoj suštini dobro osmišljen i postavljen, a nakon toga i plasiran. Iako izgleda da se stvari odvijaju jedna za drugom, to nije istina, to su uporedni poslovi, jer ništa ne može, i ne sme da stane ni u jednom momentu.

-Kada, recimo, radim novu kolekciju za zimu, u isto vreme razmišljam o promociji iste, pratim potražnju za istom, a letnja kolekcija je već u pripremi. Ovakav posao ne dozvoljava rupu u vremenu, ne dozvoljava da se oko brenda konstantno i svakodnevno nešto ne dešava.

-Pored velikih projekata, na sitnicama se radi svakodnevno.  Takođe, i na društvenim mrežama mora da postoji skoro svakodnevna aktivnost, tako da brend održava sam sebe, jer #disciplinaisdoingwhatneedstobedone

-Nekada imam utisak da mi je dan 44/7!

-I pored sve posvećenosti  poslu, ne mogu da dozvolim da moj privatni život trpi.    Upravo u njemu crpem svu svoju životnu snagu i inspiraciju!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>