DANA MAAR- GRAFIČKI DIZAJNER I KOLAŽISTA

Slikarski atelje u sklopu prostranog stana, francuski šmek, i metropolitenski duh osećaju se na svakom ćošku. Pomešali smo modu sa slikarskim platnima, četkicama i kolažima, i  dobili smo sjajnu energiju umetnice DANE MAAR.

Dok biramo odevne kombinacije za snimanje, ćaskamo o modi kao neraskidivom segmentu umetnosti, o uticaju Pariza i Londona na njeno umetničko izražavanje, o suptilnoj mešavini stilova i manira 

– Ostajem dosledna svom vizuelnom identitetu u kolažima koje stvaram, kao i u odnosu na svoj stil odevanja, tako da je moj pristup odevanju kao da kolažiram, sve ide u onoj meri ukoliko se ja dobro osetim da odredjenu kombinaciju “iznesem”  sa dobrim raspoloženjem.

– Smatram da je značajno nositi odeću u skladu sa vremenom u kojem živimo ali i u skladu sa našim godinama. To bi Francuzi rekli da budemo “présentable” , ugledni i upristojeni u svakom momentu predstavljanja okolini. O tome sam vodila računa od malena, što je kasnije postao i moj ”lifestyle” .

-Moj orman vizuelno  predstavlja moj identitet, ima dosta boja koje daju vedrinu, crnih elementa koji daju čvrstinu, beličastih komada koji daju čistoću, i malo cvetnih elemenata koji ukazuju na suptilnost – onako francuski.  Sve je veoma funkcionalno , spojivo a svaki komad imaj svoju individualnost.

-Nosim razne brendove, pariske i londonske koji odlikuju moje dve  krajnosti, sa jedne strane jako a sa druge strane lepršavo. Dobro poznajem materijale, i vrlo kreativno volim da ih uklapam, pa čak i van ustaljenih normi “sta se sa čime slaže”.  Živim u Parizu paralelno sa Beogradom, a magistrirala sam u Londonu i mogu da kažem da su ta dva grada  odredila moj umetnički senzibilitet, i dalji pravac mog umetničkog interesovanja, pored  ličnog umetničkog ”background-a”, u kojem sam odrasla i oblikovala se.

-Volim Givenchy, Kenzo, The Kooples ,Zadig & Voltaire …

-Moda je definitivno vid izražavanja mog raspolozenja, moj umetnički izraz i momenat mog predstavljanja okolini . U mom slučaju su ta tri momenta nerazdvojna. Moda je sloboda ižražavanja ličnog identiteta, naše posebnosti i kreativnosti .

-Volim da kupujem tašne i torbice svih dimenzija, koje zajedno sa cipelama, daju pečat celokupnoj kombinaciji. Od nakita nosim samo onaj koji za mene ima neko posebno značenje, kao što je zlatni lančic sa krstom koji sam dobila od Ciletove mame poreklom iz Ukrajine, kao i prstenje od belog zlata sa safirom i smaragdom  koje sam dobila od roditelja.

-U Parizu, u skladu sa promenljivom klimom,  navikla sam da nosim šalove kojih imam dosta, kao i naočare koje uvek mogu da budu malo ”šiz” u odnosu na celu kombinaciju za koju se u tom trenutku odlučim.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>