Dunja Jovanović, urednica kulture portala 42

Dunju smo ugostili u baroknom ambijentu QUEEN ASTORIA hotela u Beogradu, gde smo pokušali da vam prenesemo delić njenog potpuno specifično prefinjenog stila. Dunja zrači ženstvenošću čak i kada nosi  oversized komade koje super kombinuje. Razgovarale smo o tome kako je počela da voli modu, kako je gradila svoj stil i gde najviše voli da kupuje, a dala nam je fantastične odgovore, kao i ideje za interesantan shopping.

– Prvo ozbiljnije intersovanje za modu je počelo u srednjoj školi gde mi je bilo zanimljivo da posmatram koliko način odevanja određuje i kliku, društvo kome pripadaš. Kasnije na fakultetu sam već počela da istražujem modu u svetu na malo ozbiljnijem nivou, da se zanimam za istoriju mode, neku širu priču. U to vreme sam počela i da radim za magazin The Best Shop i sa drugaricom Marijom Radaković vodim blog A-line, koji je zapravo bio naš modni mood-board. To je bilo vreme Tumblra, prvih fashion blogerki i momenat kad je street moda zavladala scenom.

– Stil je veoma bitan, bitno mi je i da ga gradim, pa se on menjao od momenta kad sam počela samostalno da se odevam, pa sve do danas. U početku je internet veoma uticao na to kako izgledam, često sam se ugledala na neke poznate devojke… Alexa Chung je bila jedna od njih, njen nonšalantni rock chic. Posle sam se pronašla, izgradila neki svoj stil koji je, mislim, dosta klasičan. Tu sam već neko vreme, ali sam uvek otvorena za nove avanture.

– Omiljen komad odeće koji posedujem je mamina svilena košulja crvene boje, i to ne iz nekog emotivnog razloga već zato što mi se dopada kako mi stoji. Takođe, tu je teget kaput s potpisom naše mlade dizajnerke Vladislave Joldžić, njega ne skidam od kad ga imam, kao i naočare Spitfire iz Koncepta 45. Volim da nosim oversize komade, dugačke mantile i kapute. Mnogo novca trošim na čizme, ne znam ni sama koliko pari posedujem.

– Kad god sam van zemlje kupim nešto od &OtherStories, sve njihovo je apsolutno predivno. Sviđa mi se i brend Totême, njihovi karakteristični printovi i svedene linije. Kod nas volim da posetim radnje domaćih dizajnera, takva je bila RESORT u Jovanovoj, ali je na žalost nedavno zatvorena. Obožavam odeću Tijane Milutinović, Jovane Marković, Lidije Andrić i brenda Romi Schneider koja se tamo prodavala, pa se nadam da će otvoriti novi design store.

– Kako sam uvek radila u novinama i časopisima, nikada nisam imala uniformu, to su radna mesta koja te podstiču da neguješ sopstveni stil. Dosuše, bilo mi je veoma teško da pronađem elegantne kombinacije ili haljine za velike partije kao što je bio prvi rođendan magazina Harper’s BAZAAR ili desetogodišnjica GRAZIE, u njima se nisam osećala kao da sam ja – ja. Nikad nisam previše doterana, bar ja tako mislim  pa ne razdvajam poslovno od casual.

– Koliko se sećam prva kolumna koju sam pisala bila je za ELLE magazin, pre nekih desetak godina kada smo Marija Radaković i ja imale pomenuti blog pa nas je uredništvo zvalo, dopalo im se to što smo radile. Nakon toga sam se zaposlila u časopisu The Best Shop i to je bio jedan lep period jer sam radila sa super ekipom – Irena Jovanović je bila modna urednica, tu je bila i spisateljica Ana Vučković koja sada iza sebe ima nekoliko knjiga, zatim Jelena Nikolić (čuvena Cobeliks ) i Daša Lončarević – ona sada radi na platformi Things Together. Zatim sam radila kao beauty i lifestyle urednica Harper’s BAZAAR-a s takođe s sjajnim ljudima – Anom Stefanović i Stanislavom Zakićem, i potom kao glavna i odgovorna urednica magazina GRAZIA. Sada radim na portalu 42magazin.rs. To je jedan nov i lep projekat, zapravo jedini online magazin kod nas. Obrađujemo teme iz različitih sfera – lepote, mode, kulture i lifestyla. Posebno mi se dopada što za razliku od printa imam punu slobodu u onome što radim i direktan feedback od čitalaca što dosta pomaže da napredujem.

– Imam problematičan ten, non-stop mi izlaze bubuljice, tako da kupujem neke preparate koji bi mi smirili lice. Za sada mi (ne baš super-efektno) pomaže Clarinsovo ulje od lotusa. Što se šminke tiče – uvek imam eyeliner, a volim i karmine, imam ih dosta. Omiljeni su mi Aurini, M.A.C i Illamasqua.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>