Ksenija Đorđević, arhitekta

Kseniju smo ugostili u  divno osunčanom apartmanu Radisson Blu Old Mill hotela , pažljivo izabranog upravo za ovu priliku. Ona je uspešna, poslovna, mlada žena sa veoma specifičnim modnim identitetom.

Bilo je jako inspirativno sarađivati sa ženom  koja je svoj stil odevanja prilagodila stalnim putovanjima, poslovnim sastancima, ali i posetama gradilištima koji su sastavni deo njenog posla. U skladu sa poslovnim autoritetom koji kao žena mora da uspostavi, naziru se masculin detalji u krojevima njene odeće, muški šešir kao omiljeni asesoar i neizostavne kožne rukavice…a sve to došlo je kao spontani nastavak njene dugogodišnje baletske karijere.

Ksenija ima posve bajkovitu modnu priču u kojoj je odrastala.

– Odrastala sam okružena  arhitekturom, umetnošću i modom.  Kada sam imala 5 godina moji roditelji su otvorili prvu privatnu baletsku školu pod supervizijom  Lidije Pilipenko, u to vreme direktorke nacionalnog baleta.  Glumci, igrači, koreografi, kostimografi, male balerine u dvorištu naše porodične kuće, to je scenografija mog detinjstva. U to vreme moji uzori su bile jake, zanimljive žene poput mojih profesorki  Marije Jankovic, Jelene   šantic i Tanje Boškovic, najbolje prijateljice mog tate. Igrala sam balet, slikala, svirala klavir, išla na tenis, jahanje i uživala u boemskoj atmosferi I  zaista bajkovitom detinjstvu. Moda  je od najranijeg detinjstva bila sastavni deo mog zivota. Pored gomile knjiga iz istorije umetnosti, u našoj kuci je uvek bila gomila časopisa tipa Architecture Digest i Vogue koje sam listala od malih nogu.

-Prošla sam različite faze od autfita inspirisanog baletskim kostimima, do punk looka u srednjoj školi i veoma specificnog opuštenog arty  stila u periodu kada sam se bavila savremenim plesnim performansom, koreografijom i studirala  arhitekturu. Finalno, kada sam krenula da se bavim arhitekturom profesionalno, moj stil se zaustavio u nekom minimal chic prostoru. Moj posao zahteva da jako mnogo putujem i pored stilski uobličenih  kombinacija, moram da vodim racuna da moj outfit bude udoban i prati moj izrazito dinamičan stil života.

-Moj stil čini gomila belih košulja, farmerke, muški šeširi, dobro skrojeni sakoi, ravne cipele, salonke, veoma jednostavne geometrične haljine, ešarpe, rukavice od jako kvalitetne kože, kaputi minimalistickog  kroja od dobrih materijala, orijentalne ogrlice,  mindjuše i narukvice  koje kupujem u starinarnicama gde god da putujem. Odrasla sam okružena jakim ženama i oduvek sam bila iskreno fascinirana stilom diva poput  Marlene Dietrich, Louise Bourgeois, Tilde Swinton.

-Ako moram da se odlučim za omiljene stvari iz mog ormana, onda bi to bile geometrična crna haljina Dragane Ognjenović, vintage tamno sivi sako sa naglašenim ramenima  iz prodavnice u Parizu, crne i crvene Ferragamo flats, D&G jahaće čizme, D&G naočare, Max Mara svilena bela bluza i duga crna suknja, Lanvin kožne pantalone, Armani crno letnje odelo od lana.

-Svakodnevno bih nosila sve što kreira Haider Ackermann i sve sto je kreirao Alber Elbaz za Lanvin. Zabavlja me ono što već decenijama  radi Rei Kawakubo i Comme de garcons. Oduvek su mi dizajneri iz Japana bili velika inspiracija i u arhitekturi i u modi.Iako nisam neko ko mnogo eksperimentise sa bojama nosila bih mnoge komade  Roksande Ilincic. Naravno Chanel!

-U mojoj torbi se uvek moraju naći telefon, kartice, pasoš,  Christian Dior lip gloss i mali crni rokovnik kupljen na Bienalu  Arhitekture ove godine.

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>