Marta Jovanović, KONCEPTUALNA UMETNICA

Ovog puta INTRO-DUCING je bio u gostima kod Marte Jovanović, konceptualne umetnice, u ”chic” modernom apartmanu , nadomak Terazija.

Marta je samo za nas širom otvorila vrata svog ormana i bila je jako motivisana za naš zajednički projekat.  Kako izgleda Martin stilski kolorit? U kojoj odeći njen karakter dolazi do izražaja. Kako spaja modu i umetnost…

Kako je sve počelo sa stilom, i ko su bili uzori ??Sve ovo pitali smo Martu i dobili smo divnu priču, koju Vam prenosimo kompletiranu vizuelnim doživljajem.

-Kao mala želela sam da postanem modni dizajner. Crtala sam delove odeće, pazljivo ih dizajnirala, bojila raznobojnim flomasterima i tim crtežima ispunjavala sve sveske i papire koji su mi pali u ruke. Obozavala sam lutke od papira, koje sam naučila sama da pravim i oblačila ih u ekstravagantne komade napravljene od, na primer, zlatne folije u kojoj je bila umotana čokolada (folija Mocart kugli je bila moja omiljena!) ili providnog celofana u koji se u cvećarama umotava cveće. U sedmoj godini života sam se nešto jako razbolela i nedeljama sam bila u bolnici. Kad je doktor obećao da ce me pustiti kući za rođendan, opsesivno sam počela da planiram rođendanski outfit, mislila sam intenzivno o tome, pravila spiskove mogućih kombinacija koje sam već imala u plakaru i sastavljala liste želja onoga sto nisam imala. To su bili prvi znaci moje strasti za modom.

-Moja baka je najviše uticala na ono što danas biram za sebe kad je garderoba u pitanju. Ona me je naučila da ne kupujem jeftine stvari jer nisam za to dovoljno bogata. Naučila me je da biram kvalitet i da svila i kašmir divno izgledaju i kad su iznošeni i potrošeni. Od nje sam naucila da stil ne zavisi od toga koliko novca imas i da svaku stvar koju nosim “pripitomim” i ucinim svojom, da li načinom na koji je nosim ili tako sto uzmem makaze u ruke pa prepravim tu stvar u nešto samo moje.


-Dinamika kojom živim mi često nameće udobnu garderobu.  Crno se najjednostavnije nosi za sve prilike i komadi se međusobom uklapaju ali ne samo to, crna je moja omiljena bolja jer sadrzi sve boje u sebi, ali obožavam crvenu i zelenu, žutu i ljubičastu. Volim kad dizajneri koriste nesvakidasnje materjale za svoje komade, kao recimo štof za nameštaj ili gumu.

-Moj stil odevanja mora da se uklapa u moj stil života da bi mi bilo udobno i da bih uvek lepo izgledala. često putujem i jos češće moram na sebi da imam 24h look zato što izađem ujutro iz kuće, obavim poslove i sastanke, često do kasnog popodneva pa odem na otvaranje neke izložbe i nakon toga odem sa prijateljima ili dečkom na večeru, i kako u medjuvremenu ne stignem da odem do kuće ili u hotel da se presvučem, to sto sam obukla mora da izdrzi ceo dan. Obično imam zamenu obuće u tašni i nakit pa to malo promeni moj look on the run u toku dana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>